EXPO CARTE

                               

                                     

                     


Ismét több mint kétszáz értékes kiadvánnyal gazdagodott a városi könyvtár
A Mindenre képes szótártól kezdve, a Mitológiai atlaszig sok-sok újdonsággal találkozhattak mindazok, akik megtekintették a városi könyvtár legújabb kiállítását, amelynek március utolsó napjaiban a székelyhídi múzeum aulája adott otthont. 
Most is sok új, értékes kiadvánnyal gazdagodtunk a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által finanszírozott Márai-program jóvoltából. Ezúttal több mint kétszáz új kötetnek örvendhetnek az olvasók. A hetedik fordulójához érkezett program által, ezúttal is a mai magyar könyvkiadás színe-javából kaptunk egy csokorravalót. Nagyon színes a paletta, mindenki találhat közötte kedvére való olvasmányt. Főként a kortárs szépirodalom, kortárs gyerekirodalom, történelmi témájú könyvek, életrajzi kötetek, vallási témájú kiadványok, valamint tudományos munkák szerepelnek a választékban.
 A kortárs szépirodalom olyan jeles képviselői mint Grecsó Krisztián, Varró Dániel, Nádas Péter, Závada Pál, Spiró György, Laczkfi János legújabb munkái mellett ott találjuk a klaszszikusokat is, gyönyörű, igényes újrakiadásokban. A gyerekkönyvek közül megemlíteném Gróh Ilona Ringató, Tom Schamp Mindenre képes szótár, Aino Havukainen és Sami Toivonen Tatu és Patu, Tóth Krisztina Felhőmesék, Boldizsár Ildikó Esti tündérmesék és Kormos István A muzsikás kismalac című könyvét. Történem témakörben, a teljesség igénye nélkül, íme néhány cím: Kína XX. századi története, 44 meghökkentő eset a magyar történelemből (Bánó Attila), A Horthy-korszak – Kérdések és válaszok az 1944–1949 közötti magyar történelemről, Auschwitz parancsnoka voltam – Rudolf Höss emlékiratai (Romsics Ignác), … és az ünnep elmarad? Történetek a rendszerváltástól napjainkig (Kónya Imre).
Az életrajzi vonatkozású, illetve memoárjellegű kötetekből is sok újdonság érkezett: Jeff Burger Leonard Cohen, Rosemary Sullivan Sztálin lánya, Theodor Béza Kálvin János élete, Ady Lajosné Kaizler Anna Az ismeretlen Ady, Blaha Lujza Életem naplója, Munkácsy Mihály Emlékeim, Márai Sándor Erdélyi emlék, Matuscsák Tamás Rejtő Jenő elveszett naplója című művei.
A vallási témájú kiadványok közül megemlíteném a következőket: Rózsa Huba: Bevezetés az Ószövetség könyveibe, Erős vár a mi Istenünk – Luther Márton füveskönyve, Tánczos Vilmos: Csíksomlyó a népi vallásosságban, Carol Kelly-Gangi: Kalkuttai Teréz anya bölcsességei. A tudományok iránt érdeklődők többek között a közelmúltban elhunyt Stephen Hawking világhírű fizikustól a Fekete lyukakat, Barabási Albert László hálózatkutató tollából A hálózatok tudományát, illetve a Ritka betegségek – diagnosztika és terápia című újdonságokat olvashatják.
Ezenkívül pedagógiai, nyelvészeti, néprajzi kiadványok, valamint útikönyvek is szerepelnek az újdonságok között.
Felhívnám a figyelmet még néhány olyan különleges kiadványra, mint a közel hatszáz oldalas, képes Mitológiai atlasz, ezenkívül Sz. Hossó Nicoletta A nemzetközi kapcsolatok kézikönyve, Fantasztikus világok – Társadalmi és politikai kérdések a képzelet világában, Ludmann Mihály A magyar építészet mesterei vagy Bálint György Minden héten szüret – 52 kerti növény portréja című munkái.
A felsorolás persze nem lehet teljes, de az újdonságok teljes listáját megtalálják a városi könyvtár blogján, a http://bibliotecasacueni.blogspot.ro honlapon.
Szeretettel várunk minden könyvbarátot hétfőtől péntekig, naponta 8 és 16 óra között.

           Kerekes Terézia




A cikk megjelent az Ér hangja internetes oldalán, valmint nyomtatott formában is:                                            

      

  Képes beszámoló a kiállításról:


















 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Curs pentru dezvoltarea gândirii creative