Zilele Orașușui - Expoziție de artă


   KÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS A VÁROSNAPOKON



 Egy-egy mondat erejéig a kiállított alkotásokról és alkotókról:

Angyal Olivia- fiatal tehetség, a Partiumi Keresztény Egyetem  hallgatója,
reklámgrafika szakon. Valóságos mesevilág elevenedik meg képein. Mondhatjuk, hogy védjegye, a rendkívül  fantáziadús,  finom vonalakkal átszőtt grafika. Az új fotografikáit is, pókhálószerűen átszövik e finom vonalak.

Árus Tünde - Árus Tünde tanárnő most először mutatkozik be városnapi kiállításon.  Két grafikával örvendeztet meg bennünket. Mindkét alkotás lágy vonalú ceruzarajz. Gondolatisága messze túllép a képi kötöttségeken.

 Beszán László- helyi alkotó, rendszeres szereplője a közös kiállításoknak. Itt kiállított Triptichonja egyfajta kísérlet, a piros, sárga, kék  alapszínek dinamikus  kavalkádja.

Csorján Dezső- munkáival is rendszeresen találkozhatunk a közös kiállításokon. Itt most  három portréja látható.  A három portré, három különböző témát dolgoz fel, de stílusukban és ábrázolásmódjukban is külömbözőek. Láthatunk egy Munkácsi ihlette portrét, egy a családi múltba visszatekintőt és egy önarcképet.

Domahidi Krisztina –aki a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem kerámia szakán szerzett diplomát, egy különleges, mély gondolatokat ébresztő kerámia installációval lepte meg a műfaj iránt érdeklődőket.
Az installáción kívül egyéb kerámiatárgyait is megcsodálhattuk.

Elek Ibolya   - Egyedi színfolt a székelyhídi alkotók palettáján.  Ibolya képei maníroktól mentesek, őszinték. Néhol kicsit nyers  színvilág jellemzi, de érezhetően törekszik a harmóniára. 
Alkotásai közül kiemelném az Emlék címűt, ahol gyerekkori önmaga jelenik meg, iskolástáskával a hátán. E  munkáját az utóbbi évek legkiemelkedőbb alkotásának tartom.

          Kerekes Zsuzsa  - a Partiumi Egyetem reklámgrafika szakának végzettje.
         Többek között a Napsugár és a Szivárvány gyereklapok állandó munkatársa.
          Itt most ízelítőt láthatunk meseilluszrációiból. Könnyed ecsetvonásokkal, remek karaktereket formál. Kevenc téma, az állatábrázolás, a két nagyobb méretű olajképén is visszaköszön. Színek és formák játékával teremt harmóniát.

Kerekes Géza  emlékére.
  A hármas tagolású modern kompozíció,  az alkotói korszak kezdeti szakaszából való.
 Itt is a téma, az örök szerelem, a természet. A fák, ezúttal, mint lenyomatok jelennek meg, egy tökéletes szín- és kompozíciós- egységben.
             Később, inkább közkívánatra, a hagyományos  festészet felé fordul, hogy  az alkotói korszak utolsó szakaszában újra visszatérjen egy mélyebb gondolati világ megjelenítéséhez.
            Ha címet adnánk a két műnek, akkor Az univerzum és az Az ősrobbanás cím volna a legkifejezőbb.  Az ősrobbanás hihetetlen erőt sugároz, ahol szinte érezni és hallani a természet erejét.
          Az univerzum, a hideg és meleg színkontraszt erejével, elrugaszkodás a földhözragadtságból egy magasabb szellemi világba.
                                                                      

                                                                            Kerekes Terézia
                     (Elhangzott a városnapi kiállítás megnyitóján, 2016. június 17-én)
(
KR





Kă-.









Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Curs pentru dezvoltarea gândirii creative