EXPOZIȚIE MARAI V




Beszámoló a kiállításról:  Ér Hangja 2016 április 21  itt


Az Erdélyi gyermekenciklopédiától az Európai építészet történetéig

1  
Színes választék a városi könyvtár újdonságait felsorakoztató kiállításon



Hagyománnyá vált, hogy az új könyveket egy kiállítás erejéig bemutatja a Székelyhídi Városi Könyvtár. Így lehetőséget teremt az olvasóknak, hogy valamennyi újdonságot együtt láthassák, ez alkalommal több mint 250 kötetet.
Könyvtárunk két programnak is részese, e két program párhuzamosan fut. Mindkét program támogatója a magyar Nemzeti Kulturális Alap (NKA), az egyik az ötödik fordulójához érkezett Márai-program, a másik az NKA könyvkultúrát támogató programja. Ez utóbbi két fordulójának „eredményét” láthatta most az olvasóközönség. Fontos megjegyezni, hogy most is nagyon értékes könyvekkel gazdagodtunk, hisz ezen programokban kizárólag a mai magyar könyvkiadás legjavát felsorakoztató munkák kerülnek fel a könyvtárak által válaszható művek listájára.
A könyvek széles választékot nyújtanak úgy a szépirodalom, mint a tényirodalom kedvelőinek. A teljesség igénye nélkül, csupán néhány érdekességre szeretném felhívni az olvasók figyelmét. Több lenyűgöző, informatív kiadvány érkezett, mint például A könyv története, Az emberi kéz kultúrtörténete, Az európai építészet története, Magyar építészettörténet, Nagy történelmi világatlasz. Történelmi tárgyú könyvek egyébként most szép számban (szám szerint 24 darab) szerepelnek az újdonságok között. Megemlíteném Lucian Boia népszerű román történész három munkáját, amelyek most már magyar fordításban is elérhetőek. Ezenkívül Asztalos Lajos, Papp Annamária Kolozsvár bombázása: 1944. július című dokumentumkötetét vagy Hangay Zoltán A közép- és kelet-európai térség történelmi átalakulása című munkáját két kötetben. Nem maradhat ki a felsorolásból Michael E. Hasken A II. világháború fegyverei című kézikönyve sem, amely csupán egy a sok egyéb újdonság közül, a hadtörténet és haditechnika iránt érdeklődőknek.
2
A szakkönyvek minden témakört magukba foglalnak, többek között pedagógia, pszichológia, vallás, természettudományok, orvostudomány, néprajz, sport, zene is szerepel a gazdag kínálatban. A pedagógiai jellegű könyvek közül például nyolc szakkönyv kizárólag óvodapedagógiával foglakozik. Vallásoktatáshoz nyújthatnak segítséget Paul Lawrence Bibliai kéziatlasz, P. Yancey és Tim Stafford Magyarázatos Biblia, Kézikönyv a Bibliához, valamint Stephen Motyer Ki kicsoda a Bibliában? című munkák.
A szépirodalom barátainak sem lehet okuk panaszra, hisz magyar és világirodalmi művek sokaságából, kortárs és klasszikus szerzők munkáiból válogathatnak. De nem hiányoznak az irodalomtörténettel és -kritikával foglakozó kiadványok sem.
Nem maradhatnak ki a felsorolásból a gyerekekhez és az ifjúsághoz szóló könyvek sem. Csodálatos, színes, neves kortárs grafikusok által illusztrált könyvek gazdag tárháza várja a kisebbeket, ezenkívül a CD- és hangoskönyvgyűjteményünk is egyre gyarapszik.
Szeretném felhívni a figyelmet a könyvtár blogjára, ahol a fontosabb események mellett rendszeresen olvasható az új könyvek teljes listája is: http://bibliotecasacueni.blogspot.ro.
A könyvtár másik hivatalos oldalán pedig külön könyvajánlóval találkozhatnak az olvasók: http://ofertebibliotecasacueni.blogspot.ro



                                                                                        Kerekes Terézia könyvtáros

KÉPES BESZÁMOLÓ:














Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Curs pentru dezvoltarea gândirii creative