Castelul Zichy din Diosig, noul sediu al bibliotecii comunale


De data aceasta  întălnirea  profesională a bibliotecarilor bihoreni a avut loc la Diosig
Tema întălnirii  ”Integrarea bibliotecilor in promovarea istoriei locale”.




Könyvtár a kastélyban



 Annak apropóján, hogy a  könyvtár új helyre költözött, legutóbbi szakmai találkozónk színhelye Diószeg volt.  Nem is akárhová költözhetett a könyvtár, a Zíchy kastély gyönyörűen felújított új szárnyába.

 A találkozó elején rövid köszöntőt mondott a község polgármestere, majd az iskola aligazgatója.
 Először is dr. Szabó József rendkívül érdekes előadását hallgathattuk meg az Érmellékről. A gazdagon dokumentált bemuató anyaga, sok-sok év alapos kutatásának eredményeit vázolta fel. Nemcsak Diószeg, de a környező települések múltja is felelevenedett, korabeli dokumentumokon, térképeken, fényképeken. Dr.Szabó József helytörténész lelkes előadása mindenkit magával ragadott.
Az előadás után megtekintettük a kastély folyosóján kialakított helytörténeti kiállítást, majd pedig a könyvtár szomszédságában lévő  Érmellék-múzeumot. A múzeumban rendkívül látványos, nagyméretű, színes poszterek mutatják be az Érmellék vizeinek növény- és állatvilágát,  továbbá olyan tárgyak, használati eszközök,  kaptak helyet, melyek a hajdani érmelléki emberek életéhez kapcsolódtak.
( http://marshland.ro/kepgaleria-2/zichy-kastely-kiallitas/)
 Mindezzel még nem ért véget a találkozó, hisz a házigazdák  meglepetésprogramokat is szerveztek számunkra. Először is a református templom ódon harangtornyába látogattunk, ahol is, a torony tetejéből, elénk tárult  a vidék panorámája. Az izgalmak ezzel még nem értek véget, hisz ezután a Zichy kastély picéjébe is lemerészkedtünk, hogy a széles, boltíves alagutakat is bebarangoljuk.

 Durkó Irén kolléganőnknek ezúttal is köszönjük a vendéglátást és a színes, tartalmas programot.
                                                                                             Kerekes Terézia

 






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Curs pentru dezvoltarea gândirii creative