Zilele Orașului Săcueni


Album foto a expozițiilor organizate de Biblioteca Săcueni, la Muzeu:
 (19-21 iunie 2015,  Zilele Orașului Săcueni)


  • Expoziția de pictură a Cercului Maticska Jenő-Debrețin










    • Expoziția tinerilor artiști plastici din Săcueni




    • Expoziție foto Bokor Zoltán



     Rendkívül színes kiállítás a városnapok „vendége”


    Jobban mondva részben vendég, részben pedig helyi művészeti alkotások kaptak helyet a városi múzeum épületében, melyek kiállítását Kerekes Terézia könyvtárvezető nyitotta meg egy nagyszerű gondolattal. Mint elmondta, a kiállító művészetek összekapcsolhatók az irodalom által, mert „a festészet vizuális költészet, a költészet verbális festészet, míg a fotó fénnyel írott vers”.
    A múzeum négy tágas termében a debreceni Maticska Jenő Alkotó- és Képzőművészeti Kör festményei, Somogyi Győző A szabadságharc katonái című kiállítása, a székelyhídi ifj. Bokor Zoltán természetfotói és a helyi fiatal művészek tárlata tekinthető meg. A szabadságharc katonái kiállítás az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszti ruházatát és felszerelését jeleníti meg. Somogyi Győző rajzainak, grafikáinak ihlető forrása a hadtörténelem, előszeretettel rajzol katonafigurákat, így született kiállítása is.
    Bokor Zoltán természetfotói természetjárás közben születtek a zöld erdős-mezős tájak harmóniáját, állat- és növényvilágát megörökítve, frappáns címekkel látta el a fényképeket. Székelyhíd képzőművészeti tehetséggel megáldott fiataljainak tárlata pedig egy valódi kavalkádot képvisel az egyik emeleti teremben. Itt az érdeklődők Angyal Olívia, Berszán László, Domahidi Krisztina, Elekes Ibolya, Kerekes Zsuzsa és Szilágyi Orsolya munkáit tekinthetik meg, többek között kerámiapárnákra vitt álmokat, egy kreatív tervezői vizsgamunka ruhadarabjait, olajfestményeket és más ötletes alkotásokat. Ugyanakkor nehéz lenne nem észrevenni a Petőfi Sándor Elméleti Líceum volt diákjaiból létrejött fotókörösök kiállított képeit a múzeum előterében. Itt találunk portréfotót, kísérleti és tájjellegű fényképeket is, melyek ugyan kisebb teret kapnak, de annál jobban érvényesülnek. A kiállítás a városnapok utáni héten hétfőtől csütörtökig 8–16.30, pénteken 8–14 óra között tekinthető meg.

                                                                                                                             Írta: Bíró Orsolya

     http://erhangja.ro/blog/kozelet/rendkivul-szines-kiallitas-a-varosnapok-vendege#more-10820




    Reggeli Ujsag
    2015. június 22., Hétfő
    Partea superioară a machetei
    Partea inferioară a machetei
    Béres Csaba székelyhídi polgármester péntek délután nyitotta meg a második alkalommal megszervezésre kerülő városnapokat. Ezt megelőzendő a városháza dísztermében díszpolgári címeket adományoztak Ingo és Mimy Meuleman holland házaspárnak, akik idős koruk ellenére is folyamatos karitatív munkát végeznek a várost övező roma negyedben. A régióban több mint kétszáz ház épült a hátrányos helyzetű családok részére anyagi támogatásuknak köszönhetően. Székelyhíd az első település, amely díszpolgári címmel köszönte meg önzetlen munkájukat. Vasárnap további két díszpolgári címet adtak át, ezúttal Gavrucza Tibor nyugalmazott lelkipásztornak és Gheorghe Raţiu szociáldemokrata önkormányzati képviselőnek.
    Az idei városnapot a hajdúböszörményi menettáncosok, valamint az újfehértói (Magyarország) rézfúvósok nyitották meg, utóbbiakat Bócz Péter dirigálta.
    A turulszobor előtt Béres Csaba polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd a helyi Búzavirág Népdalkör adta elő műsorát. Az eseményen jelen volt Szabó Ödön Bihar megyei képviselő is, aki szintén elmondta köszöntő beszédét, majd a Halleluja egyházi kórus énekelt, Bozsóky Sára vezényletével.
    A városközponti turul előtt
    A beszédeket és a rövid műsort követően Fekete Katalin, a megnyitó moderátora a turul emlékmű megkoszorúzásához szólította a politikai és civil szervezeteket. A nap hivatalos része után a helyi könyvtár szervezésében kiállításokat nyitottak meg a városi múzeumban. A helybéli, valamint a vendégművészeket Kerekes Terézia könyvtáros köszöntötte és mutatta be. A kulturális intézmény folyosóján ifj. Bokor Zoltán fotográfus, illetve a helyi Médiakör fényképeit láthatták, amelyet Hevesi Zoltán tanár, a kör vezetője mutatott be.

    A múzeum baloldali csarnokában a debreceni Maticska Jenő Alkotó és Képzőművészeti Kör munkái voltak kiállítva, jobb oldalon a magyarországi Somogyi Győző grafikai gyűjteményét, az emeleten pedig a helybéli fiatal képzőművészek alkotásait láthatták.

    Az est hátralévő részében filmvetítésre került a sor. Most mutatták be hivatalosan Villányi Zoltán (az MTVA partiumi tudósítója) és Hevesi Zoltán (magyartanár, filmszakos egyetemi hallgató) közös produkcióját, az Egy eltűnt mocsár nyomában című természetfilmet, amely az Érmellék élővilágát taglalja. Az est második felében a kolozsvári Sapientia egyetem Filmművészet, fotóművészet, média szakának négy székelyhídi hallgatója mutatkozott be néhány kisfilmmel.
    Szombaton és vasárnap a tervezett programnak megfelelően zajlottak az események – többnyire a focipályán –, amelyekre érdemben még visszatérünk.


    A kiállításról, a Bihari Napló 2015. június 22.-i, hétfői számában is olvashatnak:




    Comentarii

    Postări populare de pe acest blog

    Curs pentru dezvoltarea gândirii creative