Tema interviului - Biblioteca Săcueni



Mi lesz veled, művelődési ház?

http://erhangja.ro/blog/kozelet/mi-lesz-veled-muvelodesi-haz



Sokunk szívfájdalma Székelyhíd központjában az egykor szebb napokat is látott Művelődési Ház épülete. Mint tudjuk a település kulturális rendezvényeinek több éve a múzeum, a munkásklub, az iskola előadóterme ad otthont. Mondhatjuk, hogy lebonyolíthatóak ezekben az épületekben is, de azért hiányzik a színházi miliő, a színpadi, színházi előadások varázsa.

A városvezetés több éve kitartóan ostromolja a megfelelő szerveket annak érdekében, hogy a székelyhídi Művelődési Ház megújulhasson. Kérdésünkre, hogy melyek az ez ügyben eddig elért eredmények és mi az oka, hogy nem kezdődhettek el az épület felújítási munkálatai, Béres Csaba polgármester válaszolt.
2007-ben adta le a székelyhídi városháza az első pályázatot a színház felújítására és azóta már három kormány mondta ki, hogy ezt támogatni kell és fel kell építeni, de egyetlen egy sem küldött rá pénzt. Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, mert jelenleg is ott működik a könyvtár kimondhatatlan körülmények között. Sajnos Székelyhídnak a lehetőségei most nem tudnak mást nyújtani, hisz azon túl, hogy megnyertük a pályázatokat, nem történt semmi – mondta el Béres Csaba
A pályázatok tehát nyertek. Ám az éppen aktuális kormányoknak, minisztériumoknak mégsem sikerült biztosítaniuk a felújítás költségeit.
A polgármester szerint a megfelelő szervek nem adnak hivatalos magyarázatot. Elkezdték kidolgozni a művelődési ház felújítási tervét, mely végül három változatban, s természetesen ennek megfelelően három költségvetési tervezetben készült el. Tehát a tavaly elkezdődött egy olyan kommunikáció a minisztérium és a  városháza között, mely alapján joggal reménykedtünk és el is hittük, hogy legalább elkezdődnek a munkálatok. Ám sajnos ezúttal sem töltötték fel a pályázati alapot. Nincs rá pénz, ezzel magyarázható – vallja a polgármester.
A városi könyvtár az egyetlen, ami kitart ebben az épületben. Sajnos a körülmények ennek sem felelnek meg, de jobb híján a könyvtárosok itt végzik tevékenységüket, s az olvasók is a szűk polcrendszerek között, gyakran hidegben kell lavírozzanak, míg kiválasztják az elolvasandó könyvet.
Pedig komoly visszaigazolások bizonyítják, hogy érdemi munka folyik a városi könyvtár omladozó falai között. Minderről Kerekes Terézia könyvtárost (portrénkon) kérdeztük, aki elmondta, hogy most már a könyvtárak szerepe megváltozott. Nem kimondottan a könyvkölcsönzés a cél, hanem egyfajta közösségi térként kellene működni. Jelen pillanatban inkább nevezhetnénk raktárnak, mint könyvtárnak az állapotot, ezért a könyvtárosok folyamatosan alternatív megoldásokat keresnek. Programjaikat vagy házon kívül szervezik vagy olyan programokat találnak ki, amelyek nem igényelnek teret.
A könyvtár a jelenlegi körülmények ellenére megyei szinten is szép eredményeket ért el, s a könyvtárosok a kínálkozó lehetőségeket mindig igyekeznek megragadni. Így a Biblionet programhoz is az elsők között csatlakoztak, ami által korszerű számítógépeket, szkennert, nyomtatót, internet-hozzáférést kapott a könyvtár. A könyvtárak közül a székelyhídinak volt először honlapja. Úttörőnek számított a nemzetközi tizedes osztályozás új rendszerének alkalmazásában, mely által elkészült a cédulakatalógus. Elsőként indították el a könyvek számítógépes feldolgozását. Tagjai a Márai-programnak, mely által több mint ezer vadonatúj kötettel gazdagodott a könyvtár.
A székelyhídi városi könyvtár 2010-ben elnyerte az év könyvtára címet, mely kimondottan szakmai díj. Ezzel a Székelyhídon zajló újszerű, saját ötleteken alapuló könyvtár-pedagógiai munkát ismerték el.
Manapság keresgetéseink legfőbb segítője az internet. Egyszerűbbnek tűnik a keresőbe bepötyögni néhány betűt, mint könyveket lapozgatni egy-két információ begyűjtése érdekében. Ám rohanó világunkban is meg kell tartanunk a könyvek szeretetét, fejlesztenünk kell olvasási készségünket, mert a teljes figyelmet igénylő lineáris olvasást nem pótolják az internet és a számítógép nyújtotta lehetőségek.
Épp ezért  a pedagógusokkal karöltve városunkban sok könyvtár-pedagógiai programot szerveznek, mint a nemrégiben zajlott Kányádi-felolvasómaraton, könyvkiállítások, nyári lepkevadászat, mely programok gyakran egy kis képzőművészettel is ötvöződnek.
Így volt ez a legutóbbi, a gyermek könyvek színe javából álló könyvkiállítás alkalmával is, amikor a székelyhídi I–IV. osztályos tanulók, a református napközi ovisai és a csokalyi elemi iskola diákjai kézműveskedtek és katicabogarak, lepkék, madarak által „tavaszi zsongást” varázsoltak a múzeum alulájának falára, színesítve ezzel a könyvkiállítást.
Szakmai tapasztalat és hozzáértés terén nincs hiány, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Kerekes Terézia jelenleg a Bihar megyei könyvtárak szakmai szövetségének alelnöki tisztségét tölti be.
Végigpásztázva a könyvtár termeit fájó szívvel látjuk, hogy a vadonatúj kötetek egy része térhiány miatt dobozokba kényszerül, nincs olvasóterem, sötétek, hidegek, zsúfoltak a termek. A városvezetés próbál megoldást találni, felújítás, költöztetés is szóba jött már, ám minden az anyagi korlátok függvénye.
Kormányok  jöttek-mentek, de a székelyhídi művelődési ház és benne a városi könyvtár maradt a maga egyre omladozóbb állapotában.


                                                                               Fekete Katalin
                                                     


Biblioteca  e tema și reportajului facut de Er Tv Sacueni (de la minutul 10.22).
Aflam, ca orașul nu a gasit solutie pentru mutarea bibliotecii intr-un spatiu mai adecvat, nici in anul asta...
Mai aflăm totusi, ca in ciuda condiitiilor modeste, biblioteca are  realizari: carti noi, programe ( in afara bibliotecii)...

http://erhangja.ro/blog/tv/er-tv-94-adas-2015-04-17-szekelyhid

Ér TV – 94. adás – 2015.04.17. – Székelyhíd
Az Ér TV 94. adásának rövid tartalma:
Szabó István fafaragó keze munkáját dicséri az a Rákóczi szobor, melyet ünnepélyes keretek között április 12-én avattak Érköbölkúton.
Székelyhíd városi könyvtárának jelenlegi áldatlan körülményei sokunk szívfájdalma. A városi tanács jó ideje keresi a megoldást felújítás, költöztetés is felmerült már, ám a mai napig sem történt előrelépés az ügyben. Következő összeállításunkban a könyvtár és az annak jelenleg is helyet adó Művelődési ház jelenlegi állapotáról számolunk be.
Hover Zsolt Margittai születésű református lelkész Hetedhét ösvényen című regényének bemutatója volt a Margittai Polgármesteri Hivatal dísztermében. A könyvről mondhatnánk, hogy magyar mese van fantázia – regény, ám mint kiderült ennél sokkal több.
Adásunk végén híradóval jelentkezünk
Tartalomjegyzék:
Itthon otthon – Szoboravató Érköbölkúton 00:54

– Székelyhíd városi könyvtár körkép 10:09
Kilátó – Hetedhét ösvény Margittán 28:01
Híradó 32:30

 http://bibliotecibihorene.blogspot.ro/2015/04/tema-interviului-biblioteca-sacueni_22.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Curs pentru dezvoltarea gândirii creative